2010. július 16., péntek

John Gray - A férfiak a Mars-ról a nők a Vénusz-ról jöttek

Egy újabb könyvet ajánlok...
John Gray - A férfiak a Mars-ról a nők a Vénusz-ról jöttek
Az igazi párkapcsolat kézikönyve, hogyan éljünk boldogan társunkkal

Jó könyv, a borító ne tántorítson el. :)


A marslakók az erőt, a szakértelmet, a teljesítményt értékelik. Erőkifejtésüket erre, valamint erejük és képességük kiteljesítésére összpontosítják.
Jelszavuk: siker, győzelem, önmegvalósítás.

A vénuszlakó nőknek más az értékrendjük. Szerelem, folyamatos kommunikáció, mély kapcsolt kiépítése a fontos.
Zászlójukon: Szeres, hogy szerethesselek, gondoskodhassak rólad! Önbecsülésük kapcsolataik minősége határozza meg.

A marsbéli és vénuszlakók szerelme varázslatosan indul. Idővel azonban az érzések megkopnak, az eddig természetesnek vett különbözőségek már nem varázslatnak hatnak, hanem mérgezik a kapcsolatot.

A könyv ezt a kibékíthetetlennek tűnő ellentétet oldja fel tanácsaival:
- segít, hogyan szeressük a másikat anélkül, hogy megfojtanánk egymást,
- miként bocsássunk meg egymásnak úgy, hogy ne csorbuljon önbecsülésünk, hiszen valamikor úgy imádtuk egymást.

- o -

A férfi és a nő szeretetigényének alapvető fajtái

Amire a nők vágynak
 1. Gondoskodás
 2. Megértés
 3. Tisztelet
 4. Hűség, odaadás
 5. Elismerés
 6. Megnyugtatás

Amire a férfiak vágynak
 1. Bizalom
 2. Elfogadás
 3. Pozitív megítélés
 4. Csodálat
 5. Helyeslés
 6. Megerősítés
- o -

A férfi olyan, mint a gumikötél. Amikor elhúzódik, csak egy bizonyos távolságra teheti ezt, mert onnan már visszapattan.
A gumikötél a férfi érzelmi ciklusának tökéletes hasonlata. E ciklus három szakaszból áll: először közel kerül a párjához, aztán eltávolodik tőle, majd újra közel kerül hozzá. Tekinthetjük persze úgy, hogy e fázisok száma végtelen, hiszen az előbbi mondatot úgy is folytathatnánk:… és így tovább.

A legtöbb nőt meglepi, hogy a férfinak, még ha az szereti is őt, bizonyos időszakonként el kell távolodnia tőle, mielőtt megint közelebb kerülhetne hozzá. A férfiak ösztönösen érzik ezt a kényszert. Nem döntés vagy választás kérdése, - egyszerűen megtörténik. Nem tehet róla sem a férfi, sem a nő.


A nő olyan, mint a hullám. Amikor nagyon jól érzi magát, önbecsülése a csúcspontjára ér, ám ekkor a hangulata hirtelen megváltozhat, és az íve elindul lefelé.
De ez is csak átmenet. Ha eléri a legmélyebb pontot, a nő kedélye újabb fordulatot vesz. Megint elégedett lesz önmagával.

Felfelé ívelő szakaszában a nő úgy érzi, bőségesen van elosztogatható szeretete, ám leszállóágában szenved a belső űrtől, és semmi másra nem vágyik, csak hogy akár egy akkumulátort, feltöltsék szeretettel. Amikor eljutott a mélypontra, időszerű érzelmi nagytakarítást tartania.

- o -

Más nyelvet beszélünk

A férfiak és a nők ritkán akarják ugyanazt kifejezni, amikor ugyanazt mondják. Amikor például egy nő azt mondja: "Úgy érzem, soha nem figyelsz rám", eszébe sem jut, hogy a soha kifejezést szó szerint vehetjük. A soha csupán pillanatnyi idegessége, rossz hangulata kifejeződése. Nem tárgyi információnak szánja, nem is szabad annak venni.

Érzelmeik kifejezése céljából a nők költői eszközökhöz folyamodnak: túlzó fokozó jelzőket, szóképeket és általánosításokat használnak. A férfiak ezeket a kifejezéseket - tévesen - szó szerint veszik. Mivel félreértik a szöveg valódi értelmét, általában a válaszaik további félreértésekhez vezetnek.

A marsi-vénusz szótár (részlet)
 • "Mi sosem megyünk sehova."
 • Jelentése: "Kedvem lenne elmenni valahova, és veled kettesben csinálni valamit. Olyan jól szoktuk érezni magunkat, és én annyira szeretek veled lenni. Lenne kedved elvinni vacsorázni? Már jó néhány napja nem voltunk sehol. Te mit szólsz ehhez?"
 • Fordítás nélkül: "Nem vagy jó társ. Mennyire csalódtam benned! Soha semmit sem csinálunk együtt, mert te azt hiszed, az udvarlással az ilyesmit egy életre letudtad! Lusta vagy és unalmas!"
 • "Beszélhetek én, úgysem hallgat meg senki!"
 • Jelentése: "Attól tartok, untatlak. Félek, már nem érdekellek. Ma valahogy különösen érzékeny vagyok. Úgy örülnék neki, ha igazán figyelnél rám. Nehéz napom volt, és úgy érzem, senki sem akar meghallgatni. Szeretném, ha te meghallgatnál, ha feltennél néhány olyan kérdést, mint például: Mi volt ma odabent?, És még?, Hogy érezted magad?, Mit szerettél volna?. Azzal is segítenél, ha kedves, elismerő és megnyugtató kijelentéseket tennél, például: Mondd csak tovább! vagy Rendben, értem vagy Értem, mire gondolsz. De az is jó lenne, ha csak hallgatnál és valami bátorító hangot hallatnál, olyanokat, hogy ó!, hm!, aha!, és khm!" (Megjegyzés: mielőtt a Vénuszra érkeztek, a marslakók soha nem is hallották ezeket a hangokat.)
 • Fordítás nélkül: "Én mindig figyelek, de te nem figyelsz rám. Pedig azelőtt szoktál! Nagyon unalmas lett az élet veled. Én olyan társat akarok, aki izgalmas és érdekes, rólad pedig ezt egyáltalán nem lehet elmondani. Csalódtam benned. Önző vagy, figyelmetlen és tehetetlen!"


- o -

Hogyan érhetünk el jó pontokat a másik nemnél?

A férfiak azt hiszik, akkor érnek el magas pontszámot a nőknél, ha valami nagyon nagy dolgot tesznek érte, például új autót ajándékoznak neki vagy luxusnyaralásra viszik. Feltételezik, hogy kevesebbet érnek el valami aprósággal, például, ha udvariasan kinyitják nekik a kocsi ajtaját, virágot vesznek vagy egyszerűen átölelik. Mivel ebben a pontrendszerben gondolkozik, a férfi úgy véli, a legjobban azzal tud örömet szerezni társának, ha minden szabadidejét, energiáját és figyelmét abba öli bele, hogy valami rendkívülit tegyen érte. Ám ez a módszer nem válik be - a nők ugyanis másképp pontoznak.

A nőnél minden ajándék, akármilyen nagy vagy akármilyen kicsi, egy pontot ér; az ő szemében azonos értékű mindegyik. Ahogy a nők a pontokat számolja, nemcsak ízlés dolga, hanem lelki szükséglet. A nőnek a szeretet sok apró megnyilvánulására van szüksége ahhoz, hogy úgy érezze, valóban szeretik.

Míg a férfiak apró figyelmességekkel tehetik boldoggá a nőket, a nőknek arra kell ügyelniük, hogy mindig megbecsüljék ezeket a gesztusokat. Mosollyal és egy "köszönöm"-mel adhatják a férfi tudtára, hogy "kapott egy jó pontot". Annak szüksége van erre az elismerésre s ösztönzésre ahhoz, hogy továbbra is adni tudjon.

Az a nő, aki úgy érzi, nem szeretik és elhanyagolják, csak nagyon nehezen tudja kifejezni háláját és elismerését, ha a férfi elvégez valami apró feladatot, mondjuk leviszi a szemetet. Neheztel a párjára, mert úgy gondolja, ő sokkal többet nyújt neki, mint fordítva. Amikor a nőn kitör a neheztelés, rendszerint tagadni kezdi, hogy a férfi bármi jót tett volna a kapcsolatban, mert - a saját pontozási módszere szerint - ő sokkal többet tett a férfiért, mint az érte. Ha az állás, mondjuk negyven-tíz az ő javára, már igencsak dühös lehet. Tudat alatt kivonja a férfi tíz pontját a saját negyven pontjából, és azt az eredményt hozza ki, hogy az állás harminc-nulla az ő javára.

A férfiak máshogy pontoznak, mint a nők. Ahányszor a nő kimutatja elismerését amiatt, amit a másik érte tett, a férfi úgy érzi, szereti, és ezért ad neki egy pontot. Hogy fenntarthassa a pontegyenlőséget a kapcsolatban, a férfinak nincs szüksége semmi másra, csak szeretetre. A nő nem ismeri fel a szeretet erejét. Sokszor úgy próbálja elnyerni a férfi érzelmeit, hogy feleslegesen többet tesz érte, mint amennyit az elvárna. A nők képessége arra, hogy a nehéz időszakokban szeretetet sugározzanak, hullámzó tendenciát mutat. Ahogy a nők e képessége hullámzik, a férfiak szeretetszükséglete is növekszik és csökken. Ha a férfi jobban igényli a szeretetet, több pontot ad. Ha például az imént hibázott és ezért zavarban van, sajnálkozik vagy szégyenkezik, sokkal nagyobb szüksége lesz a szeretetre. Ezért több pontot ad, ha a nő segítőkészen viselkedik.Ha viszont nem kapja meg párjától a szeretetet, attól függ, több vagy kevesebb büntetőpontot ad neki, hogy épp mennyire van szüksége a szeretetre.

 1. A marslakók eszménye az igazságosság
 2. A vénuszlakók eszménye a feltétlen szeretet
 3. A marslakó akkor ad, ha erre megkérik
 4. A vénuszlakók akkor sem mondanak nemet, ha a pontarány felbillent
 5. A marslakók büntetőpontokat is osztogatnak
- o -

Hogyan kérjünk és fogadjunk el segítséget?

"Mindkét nemnek nehezére esik segítséget kérnie. A nőknek azonban sokkal nagyobb lelki megterhelést jelent, és a csalódásuk is jóval súlyosabb, ha nem kapják meg a várt támogatást.

A nők legtöbbje tévesen azt feltételezi, hogy a segítséget nem kell kérnie. Mivel ő ösztönösen megérzi mások szükségleteit, azt várja a férfitól, hogy az is érzékeny legyen erre. Ha egy nő szerelmes, ösztönösen felajánlja a szeretetét. ... Mivel a nő ebből indul ki, könnyen azt gondolhatja: ha párja szereti, magától fogja felajánlani a segítségét, tehát nem kell külön megkérnie erre. Még az is előfordulhat: tudatosan nem kér, hogy próbára tegye a férfi szerelmét. ... Csakhogy társa meg arra számít, hogy ő kéri a segítségét, ha egyszer szüksége van rá. Ha nem kér semmit, a férfi azt feltételezi, hogy minden rendben van."

A kérés öt titka:
 1. Jó időzítés
 2. A nem követelődző hangnem
 3. A magyarázkodás kerülése
 4. Az egyértelműség
 5. A megfelelő szóhasználat - hiba a "tudnád" és a "tudod" használata a "szeretném, ha" helyett. A "le tudnád vinni a szemetet?" valójában kérdés, amely tájékoztatást kér a szeméttel és a férfi idejével, kedvével, illetve lehetséges magatartásával kapcsolatban. A "szeretném, ha levinnéd a szemetet" viszont egyenes kérés.

Forrás: John Gray - A férfiak a Mars-ról a nők a Vénusz-ról jöttek


Érdemes elolvasni...

2 megjegyzés:

 1. Köszönöm az bemutatót, igazán érdekfeszítő olvasmánynak tűnik. Ebből a kis ízelítőből sokminden tetszett, de amit a leginkább magamnak éreztem, az ez a sor:
  3. A marslakó akkor ad, ha erre megkérik.
  Sokszor hiányolom ezt az emberekből, hogy merjék kérni azt, amit szeretnének. Elvégre nem vagyok gondolatolvasó...

  VálaszTörlés
 2. A könyvben egy külön fejezet foglalkozik a kéréssel, igaz női oldalról: "Hogyan kérjünk és fogadjunk el segítséget?"

  VálaszTörlés