2011. február 12., szombat

Asztrotájkép vándorkiállítás Szegeden


"A világ éjszakai arcát bemutató, "The World At Night" nevű világméretű kezdeményezés keretében érkezik Szegedre világjáró asztrotájkép-kiállítás. A tárlat február 4-én, pénteken 16 órakor nyílik a szegedi Fekete házban. A Csillagászat Nemzetközi Éve (2009) alkalmából létrejött kiállítás Párizsból indult, és azóta mintegy harminc országba jutott el.

Az asztrotájképeket felvonultató kiállítás csillagászati és földrajzi szemléletű fotózási stílust egyesít, azaz nappalról ismerős tájakat, városokat, nevezetességeket mutat be csillagos égi háttérrel, égitestekkel együtt.

A legjobbnak tartott asztrotájkép-fotósokat összefogó szervezet, a TWAN jelenleg 32 tagot számlál. A szegedi tárlaton az érdeklődők megtekinthetik többek között az amerikai nemzeti parkok felett átívelő Tejutat, iráni, török tájak és csillagképek együttesének kompozícióját, a világ nagy obszervatóriumainak látványát csillagos égi háttérrel, az UNESCO-világörökségek éjszakai arcát, valamint a magyarországi tájakat csillagos égbolttal egyetemben - a társaság magyar tagja, Ladányi Tamás jóvoltából."

A különleges asztrotájkép-kiállítás március 31-ig tekinthető meg a Fekete házban.


Erős holdfény világítja meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tavaszi táját. A digitális csillagíves fotó a 13. századi Szigligeti Vár tetejéről készült (Ladányi Tamás, TWAN)
Ladányi Tamás TWAN galériája.
(Forrás: [origo])

Égi műalkotás. A gyönyörű telihold keretet érdemel! A jelenetről egy kissé felhős, teliholdas estén készült fotó a franciaországi Bretagne-ban (Laurent Laveder, TWAN)
(Forrás: [origo])

Meghívó A Világ Éjszakai Arca c. vándorkiállítás megnyitójára.

A kiállítás a hétfői szünnap kivételével minden nap 10 és 17 óra között
tekinthető meg. A belépőjegyek árai megegyeznek a Fekete ház szokásos
áraival:

Felnőtt: 400,- Ft
Diák, 70 év alatti nyugdíjasok: 200,- Ft
Diák csoportos 10 főtől: 100,- Ft/fő
Családi jegy (maximum 5 főig, 2 szülő + 3 gyerek): 700,- Ft

The World At Night (TWAN)
TWAN - Képek
TWAN - Videók

Kapcsolódó hírek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése