2013. február 15., péntek

„Merj álmodni! Higgy a jövődben!” - párKatt.hu

„Merj álmodni! Higgy a jövődben!”

Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke a párKatt.hu-ról


Olyan világban élünk, amely látszólag nagyon sok lehetőséget kínál a találkozásra, valójában azonban nagyon keveset. Elmegyünk egymás mellett úgy, hogy esély sincs valódi megismerésre. Nem is olyan régen még társadalmi és egyházi ünnepek és intézmények egész sora teremtett lehetőséget arra, hogy a házasságra, családra vágyók egymásra találhassanak. Mára ezek a lehetőségek szinte teljesen eltűntek. Szomorúan tapasztalatom, hogy mi, felnőtt keresztények magukra hagytuk fiataljainkat a párválasztás, családalapítás minden nehézségével. Sokan hordoznak ma olyan sebeket, amelyek miatt csökkent értékűnek érzik magukat. Sok fiatal férfi és nő, a szülők ügyetlensége, gátlásossága és rosszul értelmezett szemérmessége vagy hiánya miatt nem tudja önmagát elfogadni. Aki pedig nem érzi magát szeretetreméltónak, az azt sem veszi észre, ha valaki más szereti. Nagyon fontosnak tartom minden olyan családra vágyóban tudatosítani, akinek még nem sikerült megtalálnia a házastársát, hogy a hiba nem elsősorban benne van!

Ezzel együtt a szülőket is biztatom, hogy legyenek aktívabbak gyermekeik házastárs-keresésének elősegítésében. Régen ezt maguktól megtették, nyíltan vagy burkoltan, de lehetőséget teremtettek arra, hogy a gyermekeik egymásra találhassanak. Ma erre csak nagyon kevesen vállalkoznak.

És hiszem, hogy egyházunknak, egyházi intézményeinknek és szervezeteinknek igen fontos feladata, hogy segítsen azoknak, akik jó szándékkal családalapításra gondolnak. Az egyház örül minden olyan találkozásnak, ami a jövőt hordozza és a legszebb ilyen egymásra találás az, amikor a családalapítás vágyával jön össze két ember. Ez a honlap, a párKatt.hu az ilyen találkozások fóruma. Sok ismerkedési lehetőség elveszett, és ha adódik helyettük más, azt érdemes kihasználni. Számos jó házassághoz asszisztáltam, ami úgy jött létre, hogy az interneten talált egymásra a jövendőbeli férj és feleség. Biztatom a fiatalokat, hogy merjenek álmodni. Álmodni nem ugyanazt jelenti, mint céltalanul álmodozni. Álmodni azt jelenti, hogy valaki hisz a saját jövőjében. Erre hívom a családra vágyókat, hogy bízzanak a jövőjükben, higgyék el, hogy szeretetre méltóak és akkor lesz is erejük megvalósítani mindazt, amiben hisznek.

Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke

(Forrás: párKatt.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése